Olívaolaj extra szűz 250ml
Olívaolaj extra szűz 250ml - olaj006
Olajak 1.190 Ft Olajak 1.849 Ft
- Modell: olaj006
- Elérhető: 10
Az extra szűz olívaolaj aromaanyagai révén leginkább közvetlen fogyasztásra alkalmas (például salátákhoz, majonézbe stb.), sütéshez a jellegtelen ízű és hőre bomló anyagoktól mentes finomított olívaolaj alkalmasabb.
Származási hely: Törökország
Az olívaolaj gazdag egészséges telítetlen zsírokban
Az olívaolaj az olajbogyóból, az olajfa gyümölcséből nyert természetes olaj.
Az olaj kb. 14% -a telített zsír, míg 11% -a többszörösen telítetlen, például omega-6 és omega-3 zsírsavak.
Az olívaolajban azonban a domináns zsírsav az egyszeresen telítetlen zsír, az olajsavnak nevezik, amely az összes olajtartalom 73% -át teszi ki.
A tanulmányok azt sugallják, hogy az olajsav csökkenti a gyulladást, és még jótékony hatással lehet a rákhoz kapcsolódó génekre.
Az egyszeresen telítetlen zsírok is nagyon ellenállnak a magas hőnek, így az extra szűz olívaolaj egészséges választás a főzéshez.
Összefoglaló: Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen olajsavban. Úgy gondolják, hogy ennek a zsírsavnak számos jótékony hatása van, és egészséges választás a főzéshez.
Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat
Az extra szűz olívaolaj meglehetősen tápláló.
Jó zsírsavain kívül szerény mennyiségű E és K vitamint is tartalmaz.
Az olívaolajat ugyanakkor erős antioxidánsok is töltik.
Ezek az antioxidánsok biológiailag aktívak és csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.
Harcolnak a gyulladásokkal is és segítenek védeni a vér koleszterinjét az oxidációtól - két előny, amelyek csökkenthetik a szívbetegség kockázatát.
Összefoglaló: Az extraszűz olívaolaj antioxidánsokkal van ellátva, amelyek közül néhánynak erős biológiai hatása van.
Az olívaolaj erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik
Úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás olyan betegségek, mint a rák, a szívbetegség, az anyagcsere-szindróma, a 2. típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás és még az elhízás vezető mozgatórugója.
Az extraszűz olívaolaj csökkentheti a gyulladást, amely az egészség előnyeinek egyik fő oka lehet.
A fő gyulladásgátló hatásokat az antioxidánsok közvetítik. Kulcsuk az oleokantál, amelyről kimutatták, hogy hasonlóan működik, mint az ibuprofen, egy gyulladáscsökkentő gyógyszer.
Egyes tudósok becslése szerint a 3,4 evőkanál (50 ml) extra szűz olívaolajban lévő oleokantál hasonló hatású, mint az ibuprofen felnőttkori adagjának 10% -a.
A kutatások azt is sugallja, hogy az olaj sav, a fő zsírsav olívaolajban, hogy csökkentik a fontos gyulladásos markerek, mint a C-reaktív protein (CRP).
Az egyik tanulmány azt is kimutatta, hogy az olívaolaj antioxidánsai gátolhatják egyes géneket és fehérjéket, amelyek a gyulladást okozzák.
Összefoglaló: Az olívaolaj tápanyagokat tartalmaz, amelyek legyőzik a gyulladást. Ide tartoznak az olajsav, valamint az antioxidáns oleocanthal
Az olívaolaj segíthet megakadályozni a stroke-ot
Az agyvérzést az agy véráramának zavara okozza, vagy vérrög, vagy vérzés miatt.
A fejlett országokban a stroke a második leggyakoribb halálok, közvetlenül a szívbetegség mögött.
Az olívaolaj és a stroke kockázatának kapcsolatát széles körben vizsgálták.
A 841 000 embernél végzett tanulmányok átfogó áttekintése szerint az olívaolaj volt az egyetlen egyszeresen telítetlen zsír forrása, amely csökkentette a stroke és a szívbetegség kockázatát.
Egy másik, 140 000 résztvevőből álló értékelésben az olívaolajat fogyasztók sokkal alacsonyabb a stroke kockázatának, mint azoknak, akik nem.
Összefoglaló: Számos nagy tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajat fogyasztó embereknek sokkal alacsonyabb a stroke kockázata, amely a fejlett országok második legnagyobb gyilkosa.
Az olívaolaj védi a szívbetegségeket
A szívbetegség a leggyakoribb halálok a világon.
A néhány évtizeddel ezelőtt végzett megfigyelési vizsgálatok azt mutatták, hogy a szívbetegség ritkábban fordul elő a mediterrán országokban.
Ez kiterjedt kutatásokhoz vezetett a mediterrán étrenddel kapcsolatban, amelyekről kimutatták, hogy jelentősen csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Az extra szűz olívaolaj az étrend egyik legfontosabb alkotóeleme, többféle módon védi a szívbetegségeket.
Csökkenti a gyulladást, védi a „rossz” LDL koleszterint az oxidációtól, javítja az erek bélését és segíthet megelőzni a túlzott véralvadást.
Érdekes módon azt is kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást, amely a szívbetegségek és a korai halál egyik legerősebb kockázati tényezője. Az egyik vizsgálatban az olívaolaj 48% -kal csökkentette a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek igényét.
Több tucat - ha nem több száz - tanulmány azt mutatja, hogy az extra szűz olívaolaj hatalmas előnyökkel jár a szíve számára.
Ha szíve betegségben szenved, szívbetegségének családi anamnézisében vagy bármilyen más jelentős kockázati tényezőben szerepel, érdemes sok extra extra szűz olívaolajat felvenni az étrendbe.
Összefoglaló: Az extraszűz olívaolaj számos előnnyel jár a szív egészségére. Csökkenti a vérnyomást, megvédi a „rossz” LDL koleszterin részecskéket az oxidációtól és javítja az erek működését.
Az olívaolaj nem kapcsolódik a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz
Túlzott mennyiségű zsír fogyasztása súlygyarapodást okoz.
Számos tanulmány azonban összekapcsolta az olívaolajban gazdag mediterrán étrendet, amelynek kedvező hatása van a testtömegre.
Egy több mint 7000 spanyol főiskolai hallgató 30 hónapos tanulmányában a sok olívaolaj fogyasztása nem volt kötődik a megnövekedett súlyhoz.
Ezenkívül egy 187 résztvevővel végzett hároméves tanulmány szerint az olívaolajban gazdag étrend a vér antioxidánsok megnövekedett szintjéhez és a fogyáshoz kapcsolódik.
Összefoglaló: Az olívaolaj fogyasztása nem növeli a súlygyarapodás valószínűségét. A mérsékelt bevitel még a fogyást is elősegítheti.
Az olívaolaj leküzdheti az Alzheimer-kórot
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb neurodegeneratív állapot a világon.
Az egyik legfontosabb jellemzője az úgynevezett béta-amiloid plakkok felhalmozódása az agysejteken.
Egy egerekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy az olívaolajban lévő anyag segíthet eltávolítani ezeket a plakkokat.
Emellett egy emberi tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajban gazdag mediterrán étrend elősegítette az agy működését.
Ne feledje, hogy további kutatásokra van szükség az olívaolaj Alzheimer-kórra gyakorolt hatásáról.
Összefoglaló: Egyes tanulmányok szerint az olívaolaj leküzdheti az Alzheimer-kórt, de további kutatásokra van szükség.
Olívaolaj csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát
Az olívaolaj erőteljes védelmet nyújt a 2. típusú cukorbetegség ellen.
Számos tanulmány összekapcsolta az olívaolajat a vércukorszintre és az inzulinérzékenységre gyakorolt jótékony hatásokkal.
A randomizált klinikai vizsgálat 418 egészséges embernél nemrégiben megerősítette az olajbogyó védőhatásait.
Ebben a tanulmányban egy olívaolajban gazdag mediterrán étrend több mint 40% -kal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.
Összefoglaló: Mind a megfigyelő, mind a klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy az olívaolaj és a mediterrán étrend kombinálva csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.
Az olívaolaj antioxidánsai rák elleni tulajdonságokkal rendelkeznek
A rák a világ egyik leggyakoribb haláloka.
A mediterrán országok lakosságánál alacsonyabb a rák kockázata, és sok kutató szerint az olívaolaj oka lehet.
Az olívaolajban található antioxidánsok csökkenthetik a szabad gyökök által okozott oxidatív károkat, amelyekről úgy gondolják, hogy a rák egyik vezető mozgatórugója.
Számos kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy az olívaolajban lévő vegyületek harcolhatnak a rákos sejtekkel.
További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy az olívaolaj valóban csökkenti-e a rák kockázatát.
Összefoglaló: Az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az olívaolaj csökkentheti a rák kockázatát, de további vizsgálatok szükségesek.
Az olívaolaj segíthet a rheumatoid arthritis kezelésében
A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amelyet deformált és fájdalmas ízületek jellemeznek.
Noha a pontos ok nem tisztázott, immunrendszere véletlenül támadja meg a normál sejteket.
Az olívaolaj-kiegészítők javítják a gyulladásos markereket és csökkentik az oxidatív stresszt a rheumatoid arthritisben szenvedő egyéneknél.
Az olívaolaj különösen előnyösnek tűnik, ha halolajjal kombinálják, amely a gyulladásgátló omega-3 zsírsavak forrása.
Az egyik vizsgálatban az olívaolaj és a halolaj szignifikánsan javította a kézfogást, az ízületi fájdalmat és a reggeli merevséget rheumatoid arthritisben szenvedő embereknél.
Összefoglaló: Az olívaolaj segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat és a duzzanatot a rheumatoid arthritisben. A jótékony hatások a halolajjal kombinálva jelentősen megnőnek.
Az olívaolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
Az olívaolaj számos tápanyagot tartalmaz, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat.
Ezek egyike a Helicobacter pylori, a gyomorban élő baktérium, amely gyomorfekélyeket és gyomorrákot okozhat.
A kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az extraszűz olívaolaj e baktérium nyolc törzsével harcol, amelyek közül három rezisztens az antibiotikumokkal szemben.
Egy emberben végzett vizsgálat szerint a napi 30 gramm extra szűz olívaolajat elháríthatja a Helicobacter pylori fertőzést mindössze két hét alatt az emberek 10–40% -ánál.
Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil#section10Összefoglaló: Az extraszűz olívaolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen hatékonynak találták a Helicobacter pylori ellen, egy olyan baktériumtípus ellen, amely gyomorfekélyeket és gyomorrákot okozhat.
Címkék: Olívaolaj extra szűz 250ml, olaj006, Olajak