Hogy csináljunk házi friss füge lekvár?
Hogy csináljuk otthon pár lépéssel, egy igazán egyszerű füge lekvár – kell hozza füge, cukor és citromlé, gondolom nem fog használni cukrot a receptbe, igaza van bármi más cukor helyettesítő is jó lehet, a füge lehet zöld, fekete vagy ha van esetleg maradék aszalt fügéje a törökországi útból az is jó lehet.
Személy szerint jobban szeretem a friss gyümölcsöket, de a gyerek miatt csinálom a hazai lekvárt, elég volt a mellé beszélésből.
Hozzávalók:
- 1 kg zöld vagy fekete füge, darabolja fel,
- 1,5 pohár cukor,
- Négyed pohár frissen facsart citromlé,
- fél pohár víz.
- lépés
- lépés
- lépés Na akkor lehet most kikanalazni a házi friss füge lekvárt egy üvegben, hagyva két ujjnyi helyett, zárjuk jól a üveget, pihentessük a lekvárt egy paplan alatt amíg szoba hőmérséklete lesz, a hűtőszekrénybe akár 2 hónapig eláll.
Akkor az első lépés, vágjuk a fügét darabokra, rakjuk őket egy serpenyőben és adjuk hozzá a cukrot, alkalmanként keverjük meg, körülbelül 15 percig, amíg a cukor többnyire fel nem oldódik, és a füge lédús lesz, hát igen az aszalt füge esetén rakjunk, még egy kis vizet hozza.
Most jöhet a citromlé és a víz, adjuk hozza, és addig forraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, Kis lángon pároljuk a füge lekvárt, fontos az alkalmi keverés, nem szeretnék éget lekvárt, addig amíg a gyümölcs megpuhul, és a folyadék vastagabb lesz, körülbelül 20 perc alatt megvan.