A török tea

31 May, 2021

Török tea A török teát általában két halmozott teáskannával készítik el, az úgynevezett "çaydanlık-kal”, amelyet kifejezetten teakészítésre terveztek. A vizet felforraljuk a nagyobb alsó teáskannában, majd a víz egy részét felhasználjuk a kisebb fenti teáskanna feltöltésére és hozzáadunk több kanál laza tealevelet, ami nagyon erős teát eredményez. Tálaláskor a megmaradt vizet a tea egyéni hígítására használják fel, és mindenki eldöntheti hogy milyen erősen issza (törökül: koyu "sötét"; vagy tavşan kanı, szó szerint a "nyúl vére") és a gyenge (törökül: açık) között.

A teát kicsi, tulipán alakú, ince belli (szó szerint "karcsú derékú") poharakból isszák, amelyek lehetővé teszik a tea forró élvezetét, valamint a bíbor színét. Ezeket a poharakat általában a peremnél fogva tartják, hogy óvja a fogyasztó ujjbegyeit a megégéstől, mivel a teát forrón forralják. Hagyományosan a teát kocka répacukorral szolgálják fel. Szinte soha nem fogyasztják tejjel vagy citrommal. A kurabiye nevű édes vagy sós kekszeket általában teával szolgálják fel a teázás ideje alatt.

A tea a török kultúra fontos része, és az ország hosszú kávéfogyasztása ellenére is a leggyakrabban fogyasztott forró ital. A vendégeknek teát kínálni a török vendégszeretet része. A teát háztartásokban, és a férfiak kıraathane-ban fogyasztják leginkább. Népszerűsége ellenére a tea csak a 20. század elején vált választott italként Törökországban. Eleinte a kávé alternatívájaként tartották, amely drága lett és időnként elérhetetlen volt az első világháború és az azt követő Oszmán Birodalom felbomlása után. A délkeleti területek elvesztése után, ahol a kávét hagyományosan termesztették, a kávé drága import lett. A köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürk parancsára a török emberek inkább a tea felé fordultak, mivel az hazai források által könnyen fenntartható volt. Kormányzati támogatással a szomszédos Grúziából hozott tonnaszámnyi vetőmagot ültettek Rize lejtős dombjaira 1937-ben, abban az évben, amikor a teatermesztés komolyan megkezdődött. Rize tartomány hamar Törökország fő teatermelő régiója lett,

ahol a tea az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági termékévé vált. Fontosságát tanúsítva, a Fekete-tenger régiójának egyes városai megváltoztatták a nevüket a çay (tea) szóval, például Kadahor és Mapavri városokból Ҫaykara és Ҫayeli lettek.

Miből készül a török tea?

A török teát fekete teával készítik, de ugyanúgy, mint az elkészítésének módja, valóban megkülönbözteti a többi teától. Szüksége van a dupla teáskannára: a víz forr a nagyobbik alsó részében, majd megtölti a teát tartalmazó kis felsőt, majd hagyja nagyon lassú tűzön 15 percig forrni.

Egészséges a török almatea?

Az almateában található egészséges vegyületek pozitív hatással vannak a test vércukorszintjére. Tehát az almatea fogyasztása előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében. A reggeli almatea fogyasztása hasznos lehet az emésztés javításában, ami székrekedés ellen is jó.

 • Javítja a csontok egészségét
  Az almatea nagy mennyiségű magnéziumot, káliumot, C-vitamint és nátriumot tartalmaz, amelyek mind hozzájárulhatnak az erős csontok felépítéséhez.
 • Megelőzi a szív problémákat
  Az almatea hatóanyagai segítenek csökkenteni a szervezetben lévő rossz koleszterinszintet, ami csökkenti a vérnyomást. Az almatea rendszeres fogyasztása megvédheti szívét a különféle betegségektől.
 • Megelőzi a szemromlást
  Az almateában található flavonoidok elősegíthetik a szemmel kapcsolatos betegségek megelőzését.
 • Fokozza az immunitást
  Az almatea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer fellendítésében. Javítja az immunrendszer képességét, amely sokféle betegség és fertőzés elleni küzdelemben segít.